Afdeling Roeselare
p.a. Rumbeekse stwg 285
8800 Roeselare
Tel. 051 20 43 81
vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com

zondag 15 februari 2009

Een nieuw LourdesjaarMet 11 februari zijn we een nieuw Lourdesjaar ingetreden. Tienduizenden waren te Lourdes reeds aanwezig op het feest van de verschijningen.
Het voorbije jubileumjaar in Lourdes was een recordjaar aan bedevaarders.
Volgens pas gepubliceerde cijfers bezochten 9 miljoen pelgrims de bedevaartplaats. Dat zijn er ruim 3 miljoen meer dan het vorig jaar. Ruim 40% waren afkomstig uit Frankrijk, 30% uit Italië en 8,2% uit Spanje.
En wat wordt 2009 ?

Deze week werden in 50 à 75 afdelingen van De Vrienden van Lourdes in het bisdom Brugge de Lourdesbeurzen uitgereikt.
Voor Roeselare waren dit er 36. Metr deze meegerekend hebben nog een 70tal leden recht op een Lourdesbeurs van 400 euro. De inschrijvingen voor een bedevaart anno 2009 zijn reeds goed begonnen.
Bij Okra, de bond voor gepensioneerden, is West Vlaanderen aan de beurt voor een tweejaarlijkse Lourdesbedevaart. Honderden uit deze groep zullen er aan deelnemen want Okra doet er heel wat inspanningen voor.

Op 27 maart houdt de Belgische Hospitaliteit O.L.vrouw van Lourdes met zijn 16 aangesloten ziekenbedevaarten zijn jaarvergadering waarop o.a. Mgr. A.M.Leonard, bisschop van Namen, het woord voert over dienstbaarheid in een ziekenbedevaart.
In de voorbije anderhalve eeuw gebeurden dankzij Lourdes naar schatting 30.000 genezingen. Over 6000 daarvan werd uitvoerig documentatie verzameld en 2000 werden als medisch onverklaarbaar erkend. Toch werden slechts 67 als miraculeus door de Kerk erkend.Dit schreef men op KerkNet.

Lourdes zou Lourdes niet zijn zonder de zieken en zijn begeleiders.
Lia Koolen is een 62 jarige begeleidster uit Putte die dit jaar voor de 37e keer naar Lourdes gaat als begeleidster van de zieken. Reeds 15 jaar doet ze dit als vrijwilligster van de Nationale Belgische Bedevaart (Lentebedevaart).Volgens Lia is een bedevaart naar Lourdes met zieken een belevenis die iedereen zou moeten meemaken. En over de mirakels zegt zij:
“ Er zijn de fabels over mensen die niet kunnen lopen en na een bezoekje aan Lourdes weer helemaal op de been zijn. Maar je kunt van Onze Lieve Heer niet verwachten dat hij die mensen nieuwe benen geeft.
In Lourdes vergeten de mensen even de ellende van alle dag en dat is de bedoeling. Ze hebben daar plezier, lachen en zingen. Dit begeleiden van zieke mensen zie ik als een levenswerk en ik geniet er van omdat ik zieke of oude mensen weer gelukkig zie worden”.

En toch zijn het niet alleen zieken, gehandicapten en ouderen die naar Lourdes gaan.
Zo schrijft De Standaard-online over een priester en een politieman uit Jette die in september met de motor naar Lourdes reizen. En wie mee wil, mag ook.
Dirk Vannetelbosch, een priester-motard uit Jette, maakte kennis met Raymond Claeys, vroeger zwaantje in Brussel en nu secretaris van de politieschool in Evere die een internationale organisatie van gemotoriseerde politiemensen leidt. Het klikte en Dirk Vannetelbosch werd hun aalmoezenier. Hij droomde al lang van een grote motorreis, liefst naar Lourdes.
In september wordt dat werkelijkheid. Wie wil aansluiten met Dirk en Raymond kan dit voor 375 euro, overnachtingen en maaltijden inbegrepen. Zij rijden in drie dagen naar Lourdes, verblijven er vier dagen met plaatselijke motoruitstappen en keren in twee dagen terug. Zelfs zijn er al vrouwen ingeschreven, vooraan of achterop de motor.

Zo, Lourdes blijft een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen voor oud en jong, ziek en stoere krachten..

Geen opmerkingen: