Afdeling Roeselare
p.a. Rumbeekse stwg 285
8800 Roeselare
Tel. 051 20 43 81
vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com

maandag 3 april 2017

NAAR KEVELAER


Een driedaagse reis naar
Scherpenheuvel, Sankt Marien/ Kevelaer (Dtsl), Echternach (Lux) en Mardsous

De organisatie “De Vrienden van Lourdes” streeft er naar het bedevaartgebeuren in de kijker te stellen, in het bijzonder, de bedevaart naar Lourdes.                                                                                                  
 Vrienden van Lourdes zijn vrienden van Maria. Maria, die ook op andere plaatsen en gelegenheden aanspreekbaar is. Dichtbij is er Dadizele, Oostakker, Banneux, Scherpenheuvel… en ook nog: het bij ons  minder bekende Duitse Kevelaer, toch goed voor een 800.000 à 1 miljoen bedevaarders en erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
 Voor de zesde keer de onderneemt de afdeling Roeselare een driedaagse bedevaartreis daarheen.

In bedevaartsoorden zoals Sankt Marien Kevelaer dat dit jaar zijn 375 jarig bestaan viert komt de pelgrim uit de banale woestijnwereld naar een religieuze oase.
De bidplaatsen zoals de Genadekapel, de Mariabasiliek, de Kaarsenkapel, de sacraments- en biechtkapel met zijn kleurrijke glasramen, mozaïeken en bronzen beelden en kostbare kunstvoorwerpen scheppen een sfeer en religieus bewustzijn.  Ook de omgeving met het Forum en bronzen bijbelse beelden in de straten vormt een uniek kunstvol patrimonium.

Nauw aansluitend met een bedevaart zijn er de processies. Ook een processie is een volk op weg. Meestal is het een biddend volk, een volk in verering voor Maria of een  andere heilige met een uitstraling van godsdienstige rituelen.    
Na het succes verleden jaar van het bezoek aan de Kroningsprocessie in Tongeren staat dit jaar de dansprocessie in Echternach op het programma. Ieder jaar op dinsdag na Pinksteren trekken  8 à 10.000 dansende deelnemers begeleid door een 40tal muziekgroepen en biddende pelgrims door de straten.

Bedevaarten is een groepsgebeuren.
Bedevaarten is ook onder geestverwanten even stilstaan en zich bezinnen of gezamenlijk vieren op een rustig ritme en op locaties zoals een abdij van Maredsous  zich daartoe leent. Onder de menigte voelt men weer zich verenigd in een volkskerk en wordt men meegezogen in de rituelen en ceremonies .Daar valt de schroom van zijn geloofspraktijk weg. Men durft er knielend bidden, een kaars ontsteken, uit volle borst meezingen.

Het Programma:
Sinksenzondag 4 juni.   
Wij vertrekken op om 8.00 u naar Scherpenheuvel om er om  10.00 u.  de plechtige hoogmis van Sinksen te volgen. Na het middagmaal in Scherpenheuvel vertrekken wij naar KEVELAER voor een tweedaags verblijf in het ons bekende Parkhotel Kevelaer. Na een koffiepauze verkennen wij het stadje met zijn bedevaartgebouwen en het kunstig patrimonium van het  centrum. In de Kaarsenkapel met zijn meer dan 100 bedevaartkaarsen houden wij een eigen gebedsviering.
Maandag 5 juni.
Na het ontbijtbuffet volgen wij om 10.00 u. de pontificale hoogmis in de Basiliek, voor gegaan door Bisschop Everard de Jong uit Roermond.
In de namiddag om 16.30 u. is er een koorconcert in de basiliek met het Leipzicher koor “Vox Perpetua”.
Om 20.00 u. is er in de basiliek een viering “ Trostmomente”  rond Maria, vereerd als “Troosteres der bedroefden”.
Dinsdag 6 juni.
Vroeg in de morgen na het ontbijt vertrekken wij uit ons hotel naar ECHTERNACHom de vermaarde Spring- of dansprocessie te aanschouwen met zijn 10 à 12.000 deelnemers.
Wij nemen het middagmaal in een plaatselijk restaurant en rijden dan door via het mooie “klein Zwitserland” naar de groene vallei van Molignée.    In de ABDIJ VAN MAREDSOUS hebben wij een oponthoud. Een gids begeleidt ons doorheen de abdij en de bijgebouwen met de kaasmakerij. In de kerk of crypte houden wij een eigen eucharistieviering als afsluit van onze bedevaart. Vooraleer naar huis te vertrekken nemen wij nog een avondmaal in het Centre d’Acceuil St. Joseph.
Voorziene thuiskomst rond 20-21.00 u.

Reisvoorwaarden.
De reis, inbegrepen overnachtingen, alle maaltijden van zondagmiddag tot dinsdagavond en gidsbegeleiding kost 295 euro. Opleg singlekamer 30 euro. Voorschot van 50 euro

Info en inschrijving bij:  De Vrienden van Lourdes/ Roeselare tel. 051 20 43 81 – vriendenvanlourdes.roeselare@gmai!l.com
Info: https://kevelaerbedevaart.blo

Geen opmerkingen: