Afdeling Roeselare
p.a. Rumbeekse stwg 285
8800 Roeselare
Tel. 051 20 43 81
vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com

zaterdag 19 maart 2016

Pelgrimeren naar barmhartigheid


LogoJaarBarmhartigheid.jpg

Met " De Vrienden van Lourdes"   pelgrimeren naar barmhartigheid.
Op 8 december 2015 tot het feest van Kristus Koning 2016  heeft Paus Franciscus een jaar van barmhartigheid uitgeroepen.
Al eeuwenlang trekken gelovigen in een jubeljaar op bedevaart naar de vier pauselijke basilieken in Rome of naar een jubileumker in hun eigen bisdom.
Daarvoor kiest men bijzondere kerken uit, te beginnen met de kathedraal of moederkerk van het bisdom. Maar ook Mariaheiligdommen zoals Lourdes en de basilieken van Dadizele, Oostakker en “Sankt Marien” in Kevelaer (Dtsl)   komen in aanmerking.
De bedevaart of pelgrimstocht is een bijzonder teken van een heilig jaar of jubeljaar. De tocht - liefst te voet - staat voor de weg die elk mens in zijn of haar leven aflegt. Het leven is een bedevaart en de mens is een pelgrim, die door een weg af te leggen zijn doel  wil bereiken. Op die manier laten ze zien dat streven naar barmhartigheid enig engagement en offer vereist.
Elke jubelkerk heeft net als in Rome een Heilige Deur of Deur van de Barmhartigheid. Wie er doorheen stapt om een nieuwe start te nemen bekomt een aflaat, dat is een geschenk van Gods barmhartigheid. Het hele jubeljaar lang worden in alle jubelkerken de nodige voorzieningen getroffen voor de opvang en begeleiding van de pelgrims..
Een pelgrimstocht onderneemt men vaak ook met vele mensen samen. Bij een georganiseerde bedevaart horen meestal prediking, gebed en de sacramenten van de verzoening en de eucharistie. Elke bedevaartskerk heeft haar eigen sfeer: er hangt iets in de ruimte en tussen die muren. Mensen voelen er zich ook anders dan thuis en in hun eigen parochiekerk. Omdat ze er iets vinden dat ze nergens elders vinden.
De "Vrienden van Lourdes" nodigen u dan ook uit om in dit jubeljaar van barmhartigheid deel te nemen aan een of andere pelgrimstocht.
Op 4 april trekken wij met een bus naar de O.L.Vrouw basiliek van Oostakker  om deel te nemen aan  de dioesane bedevaart , dit jaar met een speciale viering rondom de barmhartigheid..
In de meimaand wordt in de H.Hart kerk een tentooonstelling gehouden over " Lourdes en zijn boodschap" door middel van een selectie uit 5000 postkaarten uit Lourdes. Een groep van de St. Godelieve parochie trekt naar Lourdes en natuurlijk wordt een deelname aan een bedevaart naar O.L.Vrouw van Dadizele, hetzij persoonlijk of met een Roeselaarse groep, sterk aanbevolen.
Op 3-4-5 juli reizen wij naar de 7 jaarlijkse Kroningsfeesten in Tongeren en  herdenken daar “ O.L.Vrouw oorzaak onzer blijdschap” van daar naar Maria-Kevelaer in Duitsl. waar Maria vereerd wordt als “Troosteres der Bedroefden”  Ook daar fungeert de Maria Basiliek als Jubileum kerk van Barmhartigheid.
Voor Oostakker en voor Kevelaer zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wie er zin in heeft om deel te nemen neme spoedig contact op met Germain Dierynck tel 051 20 43 81. Voor meer info kan jee ons volgen op facebook en op onze website www.vriendenvanlourdes.be

Geen opmerkingen: