Afdeling Roeselare
p.a. Rumbeekse stwg 285
8800 Roeselare
Tel. 051 20 43 81
vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com

zondag 28 februari 2010

Een driedaagse 4 sterrenreis…Piëta in Kevelaer
Met de “Vrienden van Lourdes” naar
KEVELAER.en de PASSIESPELEN
Op 19-2°-21 juni 2010Bedevaartmensen…
Op vele parochies bestaan in 2011 de afdelingen van “De Vrienden van Lourdes” reeds 50 jaar. Aanvankelijk bij de oprichting was het een volkse methode opdat mensen dor het kopen van een “lotje” kans zouden krijgen om eens naar Lourdes te gaan. Voor velen was dit een soms onvervulbare wens die onverwacht werkelijkheid was.
Reeds jaren is dit “ lotje” vervangen door een “lidkaart” waardoor men lid wordt van een “Lourdes fangroep” Bij het 25 jarig jubileum wenste Mgr. Roger .Vangheluwe aan de organisatie een nieuwe impuls te geven om naast Lourdes ook de bedevaartgedachte in het algemeen en de devotie tot Maria levendiger te maken. Op heel wat parochies worden activiteiten georganiseerd rond de Mariale devotie zoals aandacht voor de plaatselijke Mariakapelletjes, de Mariale feestdagen in het jaar, Mariale processies,-bidplaatsen en ommegangen.
Naar Oostakker.
Reeds sinds negen jaar neemt men in Roeselare deel aan de jaarlijkse bedevaart va het bisdom naar Oostakker en dit rond 25 maart, feestdag va O.L.Vrouw Boodschap. Ook dit jaar is een car ingelegd op 25 maart. Men vertrekt te 13 u. met diverse opstapplaatsen in stad. Te 15 u.is er een plechtige misviering in de basiliek, voorafgegaan en met homilie a de bisschop. Na een gezellige koffietafel keert men huiswaarts. De onder liggende bedoeling is immers ook de geest van vriendschap in de Lourdes fangroep levendig te houden.
Naar Kevelaer
Een ander terugkerend evenement is een bedevaartreis naar Kevelaer;
In 2007 en 2008 reisde de afdeling Roeselare naar het mooie Kevelaer en op vraag van verschillende enthousiaste deelnemers gebeurt dit terug in 2010.
Kevelaer ligt in Duitsland, juist op de grens met Nederland, niet zover van ons vandaan, een 280 km. Daar ligt het derde grootste Mariaal bedevaartsoord van West Europa. Sommigen hebben er wel van gehoord maar nog te weinig zijn er al geweest. Tijdens een reis naar Duitsland bij een bezoek aan dit pareltje van een bedevaartplaats was de voorzitter zo geraakt dat hij besloot it in zijn thuisbasis te promoten. Voor heel wat mensen Maria vereerders is Lourdes nog te ver af.

Het bedevaartsoord kent zijn ontstaan in 1641 met de bouw van een eenvoudig kapelletje, op vraag van een mysterieuze stem met een visioen. van een kapelletje en daarin het beeld van O.L.Vrouw van Luxemburg. Het kapelletje kreeg veel bezoek en reeds op 8 september 1642 gebeurde het eerste mirakel. Nadien zijn de pelgrims blijven toestromen en werden rondom het plein van het kapelletje heel wat bidplaatsen gebouwd.
Indrukwekkend zijn de vele ex voto’s en dankbare herinneringen van bekomen gunsten die de pelgrims door bemiddeling van Maria, “troosteres der bedroefden”, verkregen.
Dit unieke Heiligdom met zijn kunstvol patrimonium waaronder de Genadekapel ( een kopie van de Basiliek van Scherpenheuvel), de Kaarsenkapel, de Mariabasiliek, de Biecht-en Sacramentskapel, de Orthodoxe St.-Jozefskapel met het Forum voor ontvangst van grote groepen , en de Kruisweg ligt centraal in een commercieel en toeristisch centrum.
Toch is het een sfeervolle plaats voor bezinning, gebed en Mariale vieringen waar jaarlijks een 800.000 Duitse bedevaarders en een 200.000 uit andere landen naar toe komen.

De straatjes en pleinen getuigen ook in hun beelden en gebouwen dat Kevelaer een kustencentrum is op gebied van brandglas, orgelbouw, koper- en bronsgieterij. En in de omgeving vormen de landerijen één prachtig bloemenkwekerij.
Bij onze aankomst bezoeken wij onder begeleiding van een gids de monumentale rijk versierde gebouwen van het heiligdom en omgeving. Na het avondmaal nemen wij deel aan de zaterdagse kaarsjesprocessie

5 jaarlijkse Passiespelen
Aansluitend met de verering in Kevelaer van Maria, Moeder van Smarten en troosteres der bedroefden, is het passend dat wij op zondagnamiddag de vijfjaarlijkse Passiespelen in Tegelen (Ned) bijwonen, op 30 km vandaan.
Het is een unieke gelegenheid om zich in het vermaarde Oberammergau te wanen, want dit immens openluchtspel is er mee vergelijkbaar. Reeds vele maanden voordien zijn 500 medewerkers en spelers druk aan het voorbereiden en wordt de omgeving herschapen in een stukje Heilig Land. Zie www.passiespelen.nl

Een vier sterren reis
Op zaterdagvoormiddag onderbreken wij onze heenreis met een oponthoud in het “Lourdes van de Noorderkempen” te Meersel-Dreef voor misviering in de kloosterkerk van de paters Kapucijnen en bezoek aan het Mariapark met de grote Lourdesgrot, zijn kruisweg en zijn 25 heiligenbeelden waaronder vooral het prachtig levensgroot bronzen beeld van Pater Pio die daar bijzonder wordt vereerd.
Op maandag keren wij terug via Scherpenheuvel voor onze afscheidsviering in de basiliek.
Deze vier plaatsen Meersel-Dreef – Kevelaer - Tegelen - Scherpenheuel, maken van onze reis een viersterren bezinningstocht.

Voor ons oponthoud in Kevelaer logeren wij twee nachten met volpension in “Parkhotel Kevelaer”,een tijdens onze vorige reizen zeer gewaardeerd driesterrenhotel dichtbij het heiligdom.
Onze groep wordt begeleid door E.H. Jan Coghe, directeur van het Pauscollege en professor duits te Leuven.
De reis kost 175 euro Niet inbegrepen:ingangsticket voor de Passiespelen (30 euro) en supplement singelkamer ( 30 euro).

Verdere informatie en fotoalbum zie op www.lourdesvrienden.be
Inschrijving bij “Vrienden van Lourdes” Rumbeekse stwg 285 – 8800 Roeselare –
Tel/Fax 051/20.43.81 – E-post:vriendenvanlourdes.roeselare@gmail.com

Geen opmerkingen: