zaterdag 31 oktober 2009

Oostakker


Op 25 maart 2010 organiseren wij met de Vrienden van Lourdes uit Roeselare naar jaarlijkse gewoonte een bedevaart naar Oostakker.

Het bedevaartsoord Oostakker-Lourdes wordt door minister Bourgeois erkend als herwaarderingsgebied. Daardoor kan de vzw Bedevaarten van het Bisdom Gent, die sinds 2004 het domein beheert, aanspraak maken op een onderhoudspremie.

De site, bekend als bedevaartsoord sinds het einde van de 19de eeuw, werd in 1987 reeds erkend als beschermd dorpsgezicht. De vzw Bedevaarten wil die renoveren en krijgt nu door de erkenning als herwaarderingsgebied daarvoor een extra financiële stimulans.

En wat zingen de bedevaarders dan? Dankuwel mijnheer Bourgeois!

zondag 25 oktober 2009

Een Lourdesmuseum




In de ban van Lourdes
MARTIN VAN GOETHEM OPENT MUSEUM PETIT LOURDES IN ZIJN GARAGE
Gelezen in het Nieuwsblad


HAMME - Al ruim dertig jaar is Martin Van Goethem uit de Biezestraat in de ban van het bedevaartsoord in Lourdes. Nu opent hij in zijn garage een eigen Lourdesmuseum.

Het museum krijgt de naam Petit Lourdes, ook al is de collectie van de Hamse Lourdesfanaat allesbehalve klein te noemen. 'Het begon allemaal in 1976 toen ik meeging met de driejaarlijkse Lourdesbedevaart van de Hamse KWB- en KAV-afdelingen', zegt Martin. 'Ik zag er bedevaarders van verschillende landen speldjes met elkaar uitwisselen. Dat intrigeerde mij en ik kon ook enkele speldjes vast krijgen. Bij de tweede bedevaart in 1979 ging ik al meer gericht tewerk. Mijn collectie groeide gestaag aan, ook met Lourdesemblemen. Omdat de groepsbedevaarten vanuit Hamme niet altijd samenvielen met mijn vakantie, trok ik jaarlijks met mijn moeder naar Lourdes. Ik leerde de vraag Wilt u met mij wisselen? in een tiental talen uit het hoofd, om meer speldjes te verzamelen. Inmiddels ben ik al 29 keer op bedevaart geweest naar Lourdes. Moeder is overleden, maar ik ben begin dit jaar getrouwd en ook mijn vrouw heeft de microbe inmiddels te pakken. We koppelen de bedevaart ook aan een stukje vakantie'.

Maar het gelovige aspect en de verzamelwoede blijven toch voor het grootste deel zijn verblijf in het Zuid-Franse bedevaartsoord bepalen. 'Ik geloof rotsvast in de verschijningen en de wonderen. Bernadette kon als eenvoudig veertienjarig meisje bij de verschijning van Maria niet lezen, noch schrijven. En toch wist ze na de verschijning in het Latijn te zeggen dat Maria haar toesprak met de woorden Ik ben de onbevlekte ontvangenis. Ik geloof niet dat mij een wonder zal overkomen in Lourdes, maar ik keer toch telkens terug met meer energie en tegelijk met een rustgevend gevoel'.

Martin is elke dag bezig met zijn verzameling. Die bevat maar liefst 217 rubrieken, met daarin de 2.948 bedevaartspeldjes uit tientallen verschillende landen als grootste onderdeel. Martin heeft ook meer dan duizend schapuliertjes, naast een gevarieerde collectie van postzegels, prentkaarten, souvenirplaatjes en onnoemelijk veel andere aan Lourdes gerelateerde voorwerpen. Tot en met twee grote Mariabeelden en het onvermijdelijke beeld van zijn Bernadette.

'Deze pet hoorde toe aan één van de wachters van het heiligdom. Het is een casquette van een adjudant, die niet alleen een emotionele maar ook een grote verzamelwaarde heeft', toont Martin nog. Het is een van de vele items in de immense Lourdesverzameling die hij huisvest in zijn museum Petit Lourdes.

Museum Petit Lourdes, Biezestraat 10, 9220 in Hamme. Vrij toegankelijk na afspraak via 0484-69.49.75. Opendeur op zaterdag 24 oktober van 14 tot 20uur en zondag 25 oktober van 10 tot 12 en van 13 tot 19uur.

Jan Van de Velde

zondag 4 oktober 2009

Geloven in mirakels


JA, IK GELOOF IN MIRAKELS;
(Vandaag gelezen in “De Standaard”).

Op de vraag van een journalist aan Kardinaal Danneels “ Gelooft u zelf nog in mirakels? ” antwoordde hij.

“ O ja? Het is overduidelijk dat er zijn.
Een mirakel is altijd iets dat op dit moment niet wetenschappelijk verklaar baar is. Maar er gebeuren zaken waarvan ik zeg: die gebeuren niet volgens de wetten van de natuur zoals wij die kennen. Je moet ook rekening houden dat die mirakels altijd in een religieuze context gebeuren. Ook dat heeft een betekenis.
Ik geef een eenvoudig voorbeeld: de genezing van Pieter De Rudder in Oostakker is een merkwaardige zaak. Het been van de man was weggerot en in een paar uur was het genezen. Iets dat weg was, was in feite herschapen. Voor mij is dat een echt mirakel. Dat is toch iets anders dan plots genezen van de kanker. Maar die mirakels zijn zeldzaam.
De wetenschappers die mirakels bestuderen zijn heel objectieve wetenschappers. Die zeggen niet: het is een mirakel. Ze zeggen wel: we weten het niet.
Nu, voor mij zijn heiligen al uitzonderlijk zonder mirakel. In feite zijn mirakels ook niet echt nodig, maar de Kerk hanteert een procedure die aangeeft dat er iets uitzonderlijks aan de hand is. En dat uitzonderlijke is er gekomen op voorspraak van de heilige.”.

Zo ook met de 67 genezingen te Lourdes waarbij dit van Pieter de Rudder te Oostakker door wetenschappers als onverklaarbaar en door de Kerk als mirakel erkend.

Een blog "Groetjes uit Lourdes"

Zie mijn blog "postkaarten uit Lourdes" als een nostalgische presentatie van Lourdes door de jaren heen.