dinsdag 26 mei 2009

Meibedevaart naar Lourdes

voor méér klik op FotoalbumMet een tiental "Vrienden van Lourdes" uit Roeselare waren wij met "Vlaanderens Bedevaarten" 14 tot 19 mei in Lourdes.
Ook de militiare bedevaart was er aanwezig die zorgde voor heel wat ambiance, mooie parades en fotoshots.Ook de Zwitserse wacht uit het Vaticaan was er.

BELGISCHE DELEGATIE OP INTERNATIONALE MILITAIRE BEDEVAART
BRUSSEL (KerkNet) – Een delegatie van 120 Belgische militairen en hun familieleden heeft van 15 tot 17 mei deelgenomen aan de internationale militaire bedevaart naar Lourdes. De militaire bedevaart bracht in totaal ruim 13.000 deelnemers uit 32 verschillende landen samen. Met het thema: ‘De weg van Bernadette’ werd dit jaar het leven van de Heilige Bernadette centraal geplaatst. Vooral de kaarsjesprocessies met de militairen maakte ook bij de andere Lourdesbedevaarders een bijzonder sterke indruk.
Ons land beschikt momenteel over twintig legeraalmoezeniers, die ook in woelige regio’s als Libanon of Afghanistan tussen de Belgische militairen actief zijn. Het Belgisch bisdom bij de Krijgsmacht kondigt aan dat het in de toekomst gepensioneerde militairen sterker bij deze militaire bedevaart wil betrekken. “Bovendien zijn vele van onze militairen nog steeds niet op de hoogte van het bestaan van deze bedevaart. Daarom zullen wij hierrond tegen de volgende editie, onder meer via affiches, een campagne voeren. Dat moet ervoor zorgen dat in de toekomst ook meer militairen uit ons land aan deze onvergetelijke bedevaart en internationale uitwisseling tussen militairen kunnen deelnemen.”

(Kerknet)

donderdag 21 mei 2009

Paus Benedictuszuil in Lourdes.


Foto Joseph Michael Neustifter bij een van zijn werken



LOURDES KRIJGT BENEDICTUS-ZUIL
BRUSSEL (KerkNet/KAP) – Op Pinksteren, zondag 31 mei a.s., krijgt Lourdes een ‘Benedictus-zuil’ uit Beieren cadeau. Het 4,2 meter hoge bronzen kunstwerk is van de hand van beeldhouwer Joseph Michael Neustifter en is het vierde in een reeks. De eerste ‘Benedictus-zuil’ staat sinds 2006 opgesteld in het geboortehuis van paus Benedictus XVI in Markt lam Inn. De twee andere bevinden zich in het benedictijnenklooster van het Beierse Metten en in het Italiaanse Velletri, voor de vroegere titelkerk van kardinaal Joseph Ratzinger.
De idee voor zuilen in de vorm van een schriftrol haalde maker Neustifter uit de orderegel van St.-Benedictus. Alle vier de werken zijn gewijd aan een ander thema. In de zuil die bestemd is voor Lourdes zijn naast Benedictus ook vier prominente Franse heiligen verwerkt: Jean-Marie Vianney (‘de heilige pastoor van Ars’), Thérèse van Lisieux, Charles de Foucauld en Bernadette Soubirous. Het kunstwerk is een geschenk van een rijke Libanese familie aan het bedevaartsoord in Lourdes. In het raam van een “Europees concept” plant Neustifter alles bij elkaar twaalf zuilen, naar analogie met de twaalf gouden sterren in de Europese vlag.
(Kerknet)

dinsdag 12 mei 2009

Meimaand Mariamaand

Mariaverering in de mooie meimaand.

Tijdens de meimaand wordt bijzondere aandacht besteed aan de vele bidplaatsen; Mariakapelletjes, O.L.vrouwkerkenen bedevaartsoorden zoals Dadizele, Oostakker en.... natuurlijk Lourdes.
Naar jaarlijkse traditie trekken vrienden van Maria uit Roeselare en omstreken op 1 mei of op een ander weekend te voet, per fiets of met de wagen naar Dadizele.
Ook is het bedevaartseizoen in Lourdes begonnen en reizen er heel wat uit het bisdom op bedevaart.
Iedere avond tijdens de Lichtprocessie zingt men er het Salve Regina, gegroet O Koningin.

Een blog "Groetjes uit Lourdes"

Zie mijn blog "postkaarten uit Lourdes" als een nostalgische presentatie van Lourdes door de jaren heen.