dinsdag 17 februari 2009

Feest van de H.Bernadette

N.a.v. het jaar van Bernadette te Lourdes en haar feestdag op vandaag bekijk onderstaande video over Bernadette


H.Bernadette, bid voor ons.

zondag 15 februari 2009

Een nieuw Lourdesjaar



Met 11 februari zijn we een nieuw Lourdesjaar ingetreden. Tienduizenden waren te Lourdes reeds aanwezig op het feest van de verschijningen.
Het voorbije jubileumjaar in Lourdes was een recordjaar aan bedevaarders.
Volgens pas gepubliceerde cijfers bezochten 9 miljoen pelgrims de bedevaartplaats. Dat zijn er ruim 3 miljoen meer dan het vorig jaar. Ruim 40% waren afkomstig uit Frankrijk, 30% uit Italië en 8,2% uit Spanje.
En wat wordt 2009 ?

Deze week werden in 50 à 75 afdelingen van De Vrienden van Lourdes in het bisdom Brugge de Lourdesbeurzen uitgereikt.
Voor Roeselare waren dit er 36. Metr deze meegerekend hebben nog een 70tal leden recht op een Lourdesbeurs van 400 euro. De inschrijvingen voor een bedevaart anno 2009 zijn reeds goed begonnen.
Bij Okra, de bond voor gepensioneerden, is West Vlaanderen aan de beurt voor een tweejaarlijkse Lourdesbedevaart. Honderden uit deze groep zullen er aan deelnemen want Okra doet er heel wat inspanningen voor.

Op 27 maart houdt de Belgische Hospitaliteit O.L.vrouw van Lourdes met zijn 16 aangesloten ziekenbedevaarten zijn jaarvergadering waarop o.a. Mgr. A.M.Leonard, bisschop van Namen, het woord voert over dienstbaarheid in een ziekenbedevaart.
In de voorbije anderhalve eeuw gebeurden dankzij Lourdes naar schatting 30.000 genezingen. Over 6000 daarvan werd uitvoerig documentatie verzameld en 2000 werden als medisch onverklaarbaar erkend. Toch werden slechts 67 als miraculeus door de Kerk erkend.Dit schreef men op KerkNet.

Lourdes zou Lourdes niet zijn zonder de zieken en zijn begeleiders.
Lia Koolen is een 62 jarige begeleidster uit Putte die dit jaar voor de 37e keer naar Lourdes gaat als begeleidster van de zieken. Reeds 15 jaar doet ze dit als vrijwilligster van de Nationale Belgische Bedevaart (Lentebedevaart).Volgens Lia is een bedevaart naar Lourdes met zieken een belevenis die iedereen zou moeten meemaken. En over de mirakels zegt zij:
“ Er zijn de fabels over mensen die niet kunnen lopen en na een bezoekje aan Lourdes weer helemaal op de been zijn. Maar je kunt van Onze Lieve Heer niet verwachten dat hij die mensen nieuwe benen geeft.
In Lourdes vergeten de mensen even de ellende van alle dag en dat is de bedoeling. Ze hebben daar plezier, lachen en zingen. Dit begeleiden van zieke mensen zie ik als een levenswerk en ik geniet er van omdat ik zieke of oude mensen weer gelukkig zie worden”.

En toch zijn het niet alleen zieken, gehandicapten en ouderen die naar Lourdes gaan.
Zo schrijft De Standaard-online over een priester en een politieman uit Jette die in september met de motor naar Lourdes reizen. En wie mee wil, mag ook.
Dirk Vannetelbosch, een priester-motard uit Jette, maakte kennis met Raymond Claeys, vroeger zwaantje in Brussel en nu secretaris van de politieschool in Evere die een internationale organisatie van gemotoriseerde politiemensen leidt. Het klikte en Dirk Vannetelbosch werd hun aalmoezenier. Hij droomde al lang van een grote motorreis, liefst naar Lourdes.
In september wordt dat werkelijkheid. Wie wil aansluiten met Dirk en Raymond kan dit voor 375 euro, overnachtingen en maaltijden inbegrepen. Zij rijden in drie dagen naar Lourdes, verblijven er vier dagen met plaatselijke motoruitstappen en keren in twee dagen terug. Zelfs zijn er al vrouwen ingeschreven, vooraan of achterop de motor.

Zo, Lourdes blijft een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen voor oud en jong, ziek en stoere krachten..

woensdag 11 februari 2009

LOURDES 11 FEBRUARI



Vandaag vieren wij het feest van de verschijningen te Lourdes. Te Lourdes zijn tienduizenden pelgrims om dit te vieren waaronder de directeurs en organisators van bedevaarten om het bedevaartjaar voor te bereiden.In zijn homilie tijdens de internationale mis had Mgr. Perrier, bisschop van Tarbes en Lourdes over de betekenis van het kruisteken dat iedere verschijning voorafging.
Sedert 1992 is op initiatief van Paus Joannes Paulus II is 11 februari de werelddag der zieken. In geen enkel bedevaartsoord en ook op andere plaatsen staan de zieken zo in de belangstelling en hebben zij een bevoorrechte behandeling.
Ook Paus Benedictus XVI vraagt in zijn boodschap op deze werelddag aandacht voor de zieken, vooral de zieke, lijdende en misbruikte kinderen. “ Christenen mogen niet onverschillig toezien als kinderen lijden, in het bijzonder als dit door toedoen van volwassnen gebeurt die hun lichaam en ziel beschadigen”.
Tevens bracht hij hulde aan alle instellingen die zich overal ter wereld, in het bijzonder in de arme landen, om zieke kinderen bekommeren.

maandag 9 februari 2009

Jaarlijkse Trekking


Toekenning van 36 Lourdesbeurzen van 400 euro bij
“De Vrienden van Lourdes”

Op 8 februari had de trekking plaats uit de lidkaarten van “De Vrienden van Lourdes”.
Een honderdtal leden in zaal Unizo waren aanwezig op de jaarlijkse Lourdesnamiddag voor een sfeervolle animatie met als thema ‘Thuiskomen bij Maria”.
Het Limburgs duo AKUTA LAMA bracht een diepgaande bezinning met gebed en hulde aan Maria. en muzikale begeleiding.
Tijdens een kleurrijke powerpoint presentatie bracht een begeleidster van de jongerengroep in Vlaanderens Bedevaarten een treffende getuigenis en een mooi overzicht wat een bedevaart zowel voor jongeren als volwassenen kan betekenen. Voor wie nog in Lourdes was, wellicht de meeste, was dit een duidelijke herkenbaarheid van hun Lourdesbelevenis.
Door de voorzitter werd dan het weer indrukwekkend resultaat gegeven van de voorbije ledenwerving waarbij 3136 leden werden genoteerd waarvan 36 leden konden genieten van een beurs.
Dit waren.
Mw. Moerman, Noordstraat 66 - Fam. Vertriest, Ieperse Aaardeweg,18 - Mw. Lagae Maria, Blauwvoetstr. 7- Mr. Jef bevers, Skaldenstraat 5-Mw. Soete, Noordstr. 20- Familie Plancke, Diksmuidestr.285 - Mw. Vandemarliere, Diksmuidestwg 51 - Mw. Tilleman, Blauwvoetstr 13
Mw. Deceuninck, Zuidstraat 6 /B24 - Fam. Debrauwer, St.Hubrechtstraat 44 - Fam. Degryse-Cobbe, Germain Hoetstr. 18 - Fam. Decoster, Meulebekestr.25 - Mw. Vercruysse Diane, Spanjestr.15 - Dhr. Declercq Napoleon, Batavialaan 62 - Mw. Callewaert K., Kraaiaard 56- NV Wilpa, J.Lagaelaan 1-
Mw. Debusschere Caroline, Sneyssensstr. 35 - Aphrodite, Rumbeekse stwg 215 - Mw. Vermandere,
’s Gravenstraat 13 - Mw. Provoost Paula, Leenstr. 6/ B4 - Mr. Verbanck Edward, G.Gezellelaan 36
Fam. Dutry-Robbe, Rumbeekse stwg 271 - Fam. Claebout-Destoop, Mandellaan 478 - Mw. Clement Lucienne, Brugse stwg 441 - Mw. Claeys Jeannette, A.Willaert str. 36/B2 - Mr. Denijs Guido, Biezenhof , J 8 - Mw. Pollet Nicole, Damaststr., 24 - Mw. Martin Francine, Leeuwerikstr. 15 Dhr. Beernaert, H.Verriststr. 39 - Mw. Behaeghel, Noordlaan 17 - Fam. Feys, Gapaardstr. 7 – Ardooie
Mw. Bonte Paula, De Carninstr. 20 – Staden - Mw. Vuylsteke S., Karabinierstr. 13 –Rumbeke
Fam. Vanlerberghe, Ieperse Aardeweg 23 - Borry Maria, Batavialaan, 37 - Vancompernolle Julien, Batavialaan 70

Tenslotte werd de jaarlijkse bedevaart naar Oostakker/Lourdes aangekondigd n.a.v. het feest van Maria Boodschap op 25 maart. Om 13u vertrekt een autocar met diverse opstapplaatsen in stad. Na bezoek aan de grot en het bidden van de rozenkrans is er een plechtige Eucharistieviering voorgegaan en met homilie door Mgr. Roger Vangheluwe. Na de mis is er nog gelegenheid voor een koffietafel. Prijs voor de autocar: 10 euro.
Inschrijven bij de Lourdesijveraars of bij Germain Dierynck tel. 051/20 43 81

Welkom op onze TGV naar Lourdes

Een blog "Groetjes uit Lourdes"

Zie mijn blog "postkaarten uit Lourdes" als een nostalgische presentatie van Lourdes door de jaren heen.