zondag 30 december 2007



Een groep bedevaarders aan de kruiwegkapel in Kevelaer
Een driedaagse Mariale bedevaartreis

NAAR KEVELAER.
Op 14-15-16 JUNI 2008
Met de “Vrienden van Lourdes”

Op vraag van onze deelnemers verleden jaar herhalen wij onze bedevaartreis naar Kevelaer. Gezien de tijd te kort was om deze unieke bedevaartplaats intens te beleven hebben wij er een driedaagse van gemaakt met bezoek aan drie Mariale bidplaatsen: Het Mariapark te Meersel-Dreef of het Lourdes van de Noorderkempen, Maria – Kevelaer in Duitsland en de O.L.Vrouwe Basiliek in het Nederlandse Maastricht,waar Maria vereerd wordt als “Sterre der Zee”.

Op zaterdagvoormiddag houden wij een eerste halte met een mis in de kloosterkerk van de paters Kapucijnen en bezoeken wij de grote Lourdesgrot in het Maria-park met zijn kruisweg en zijn 25 heiligenbeelden waaronder vooral het prachtig levensgroot bronzen beeld van Pater Pio die daar bijzonder wordt vereerd.
Na een kort middagmaal vertrekken wij naar Kevelaer. Wij betrekken er onze mooie moderne kamer in het standingvolle “Parkhotel Kevelaer” middenin het winkel- en bededvaartcentrum. Wij nemen een koffiepauze in een van de winkelwandelstraatjes en maken kennis onder begeleiding van een stadsgids met de omgeving.
Na het avondmaal nemen wij deel aan de Kaarsjesprocessie op zaterdag

Het bedevaartsoord KEVELAER in Duitsland, dicht bij de Nederlandse grens, is na Lourdes en Fatima het derde grootste Mariaal Bedevaartsoord van West Europa. Jaarlijks komen er 800.000 Duitse bedevaarders en meer dan 200.000 pelgrims uit andere landen. Nochtans bij ons nog te weinig gekend en verleden jaar door onze deelnemers unaniem beaamd..
Deze Genadeplaats kent zijn ontstaan in 1641 met de bouw van een eenvoudig kapelletje, op vraag van een mysterieuze stem en een visioen. van een kapelletje met het beeld van O.L.Vrouw van Luxemburg. Het kapelletje kreeg veel bezoek en reeds op 8 september 1642 gebeurde het eerste mirakel.Nadien zijn de pelgrims blijven toestromen en werden heel wat bidplaatsen gebouwd.
Zijn ligging is uniek. Het Heiligdom met zijn kunstvol patrimonium waaronder de Genadekapel, de Kaarsenkapel, de Mariabasiliek, de Biechtkapel en Sacramentskapel en de Orthodoxe St.-Jozefskapel met het Forum voor ontvangst van grote groepen ligt centraal in het commercieel en toeristisch centrum van Kevelaer.
Kevelaer getuigt ook van een kunstencentrum met zijn brandglasmakerij, koper- en bronsgieterij, orgelbouwerij terwijl in de omgeving de landerijen één bloemenkwekerij vormen.

Op zondag hebben wij te 10 u. de plechtige Hoogmis in de kleurrijke en drukversierde negotische Mariabasiliek. In de namiddag bezoeken wij het streekmuseum en te 18u nemen wij in de Kaarsenkapel deel aan het Marialof.

Op maandagmorgen hebben wij onze eigen misviering in de Sacramentskapel met aansluitend de kruisweg in het Forum. Nadien blijft er tijd over voor persoonlijk bezoek aan een of ander bezienswaardige plaats in het Heiligdom, een kaarsje branden nabij de Genadekapel of wat kuieren in de mooie omgeving.
‘s Namiddags vertrekken wij naar het mooie commerciële Nederlandse Maastricht.. Met een gids maken wij een rondleiding in de monumentale basiliek “O.L.Vrouw , Sterre der Zee”. Bij het mooi houten en aangeklede Genadebeeld houden wij een korte slotviering. Na een kofrt stadsbezoekje met een snelle hap en een drankje vertrekken wij naar huis.

Voor ons oponthoud in Kevelaer logeren wij twee nachten met volpension in een driesterrenhotel ( ruime maker met Tel.-TV – bar –en … een wellnesscentrum) dichtbij het Heiligdom. Wij houden ook tijd vrij voor winkelwandel of persoonlijke verpozing.
Onze groep wordt geestelijk en animatorisch begeleid door E.H. Michel Goeman en E.H. Jan Coghe .

De reis kost 220 euro waarin begrepen: autocar ( Reizen Sercu) – extra hotelaccomodatie (avondmaal op zaterdag en zondag -ontbijt + middagmaal zondag en maandag – 2 overnachtingen in tweepersoonskamer) gids in Kevelaer en Maastricht.
Supplement van 30 euro voor overnachting in een éénpersoonskamer.

Verdere informatie en foto-album zie op www.lourdesvrienden.be
Inschrijving bij “Vrienden van Lourdes” Rumbeekse stwg 285 – 8800 Roeselare –
Tel/Fax 051/20.43.81 – E-post:germain.dierynck@gmail.com

STUUR NU REEDS UW INFOSTROOK IN.

VOORINSCHRIJVING

Ondergetekende …………………………………………………………….

……………………………………………………….

Tel………………………………………

q Reserveert zijn deelname aan de reis in tweepersoonskamer/ Eénpersoonskamer

q West verder te worden geïnformeerd over de reis.

q Bezorgt hierbij het adres van een kandidaat deelnemer

…………………………………………………..

………………………………………………….

zaterdag 22 december 2007

MARIA MET DE UITGESTREKTE HANDEN
Houten snijwerk uit de Kerststallententoonstelling "Krippana" (dtsl.)
KERST 2007

Een God die leeft
Een God die geeft
Gods geest in jou
Gods wind in jou
God vindt in jou
Een woonst.

Want wie durft geven
Geestgedreven leven
Vindt God het schoonst…

Nieuwjaar 2008

Wat al wordt nu weer niet gewenst
Of wel gewenst
Voor vriend of vijand –
Het is heel zeker onbekend
( al zijn we wensen zo gewend)
Maar wat schrijft onze hand ?-
En wat vertelt ons hart daarbij :
Maken we elkander blij…
Of niet heel even niet ?
Ik wens jou echt van uit mijn hart
Alleen maar goeds in het verschiet.

Jan Coghe

maandag 10 december 2007

Enkele Diavoorstellingen
In de zijkant van deze blog werden enkele diavoorstellingen aangebracht van powerpointvoorstellingen die voor de Vrienden van Lourdes, afdeling Roeselare, destijds werden opgemaakt.
Met een dubbel klik op de dia kan je deze in groot formaat zien.
Zo:
De Mariale feestdagen in het kerkelijk jaar
Een selectie van Lourdesgrotten in het bisdom Brugge
Een voorstelling van Maria op Meesterwerken in de filatelie
Enkele Roeselaarse Mariakapellen

Mariaverering is van alle tijden




Mariaverering van alle tijden.

Een oud bidprentje uit mijn verzameling
De Mariaverering en het zich wenden met gebed tot Maria is van alle tijden.Daarvan getuigen de vele bedevaartplaatsen, kerken en kapellen her en der waar de Moeder Gods werd en nog wordt aanroepen.
Voor de vrienden van Lourdes stelden wij een Mariale Kalender voor. Het kerkelijk jaar voorziet een reeks Mariale feestdagen
Ook werd Maria afgebeeld in beelden en schilderwerken van grote meesters.Zo heb ik een verzameling over- Maria op meesterwerken in de filatelie
Verder werden vele santjes uitgegeven als aandenken van een bezoek aan een bedevaartplaats of vereringskapel- Zie enkele bidprentjes van bedevaartplaatsen naar Maria enLourdesgrotten in ons bisdom
Voor de Vrienden van Lourdes te Roeselare maken wij een verzameling foto's van Mariakapellen te RoeselareKlik op de items om deze te zien.Wie kan mijn verzameling nog verder aanvullen ?
Geplaatst door Germain Dierynck op 11:54

Lourdesgrotten in ons bisdom Brugge




LOURDESGROTTEN IN ONS BISDOM

INVENTARIS VAN LOURDESGROTTEN
Dat Lourdes onze gelovigen in die 150 jaar na de verschijningen heeft gefascineerd blijkt uit de vele copiën van Lourdesgrotten die her en der zijn opgericht. Nog steeds worden er heel wat goed onderhouden en bezocht voor een gebed of een kaarsje te laten branden.
Voor het Diocesaan Comité van de Vrienden van Lourdes verzamelen wij foto's van deze grotten met hun verhaal.
Vandaag ontving ik van een vriendelijke dame een aantal foto's. Wie kan er ons nog meer bezorgen ?
Klik hier: Méér Lourdesgrotten
Geplaatst door Germain Dierynck op 10:44

Bel met God


Bel naar God...

ONZE LIEVE GOD ZIET UIT NAAR EEN GESPREK MET U.
Zeven tips om hem op te roepen:

1.Vooraleer te spreken,vorm het nummerom u in Gods aanwezigheid te stellen.
2. God bezit lijnen genoeg om u te onthalen.Als de lijn bezet is, hebt u het verkeerde nummer gevormd. Let op, als God opneemt, zegt Hij niets, maar Hij luistert.
3. Ingeval van onderbreking, ga na of gij het niet zijt die het contact verbroken hebt.
4. Een gesprek met God is een monoloog:spreek niet voortdurend, maar luister naar wat gezegd wordt aan de andere kant van de lijn.
5. Maak er geen gewoonte van alleen in geval van nood God op te roepen.
6. Bel God niet alleen op tijdens de goedkope periodes en bijzonder op het einde van de week.Een korte oproep is elke dag mogelijk.
7.. De gesprekken met God zijn altijd gratis.

Geplaatst door Germain Dierynck op 5:16

Internet Lourdesvrienden



Internet Lourdesvrienden een nieuw initiatief


“Internet Lourdesvrienden” RoeselareHet wordt met de dag moeilijker om mensen thuis te vinden of persoonlijke contacten te leggen. Sommige parochies vinden geen gegadigden meer om huisbezoeken af te leggen.Ook mensen per post aanschrijven is kostelijk. Internet en E-mail kan misschien een hulp zijn in onze ledenwerving. Vandaar een nieuw initiatief: de "Internet Lourdesvrienden".Met E-mail en websites trachten wij mogelijke leden aan te schrijven, ook buiten Roeselare. Via het doorsturen van dit bericht door onze aangeschrevenen naar andere mogelijk geïntereseerden uit hun mailbox kunnen wij op korte tijd velen bereiken.Wil dus als Lourdesfan dit bericht verder doorsturen.De Vrienden van Lourdes beogen om zoveel mogelijk mensen naar Lourdes te sturen.Door uw lidmaatschap van de Vrienden van Lourdes help je daaraan mee en maak je de kans om een Lourdesbeurs te winnen van 400 euro voor je zelf, je familie of vrienden, een zieke of gehandicapte of onfortuinlijke bedevaarder.Je kan bijdragen per schijf van 4 euro (1 lidkaart). Per 100 lidkaarten wordt een beurs van 400 euro uitgeloot die overdraagbaar is en 4 jaar geldig.Deze trekking gaat door tijdens een Lourdesnamiddag op 10 februari 2008 te Roeselare in zaal Unizo met een conferentie van Mgr. Roger Vangheluwe en muzikale animatie .Wellicht ben je geïnteresseerd in ons project om kans te maken op een goedkope Lourdesreis of voor een ander indien je zelf niet naar Lourdes kan of eenvoudig weg als steun om zoveel mogelijk beurzen te kunnen uitkeren.Uw bijdrage kan je storten op rekening van de Vrienden van Lourdes 880-4652731-76. Per vijf lidkaarten sturen wij een ontvangstbewijs.Namens de Vrienden van LourdesGermain DierynckVoorzitterhttp://www.lourdesvrienden.be/http://www.vvlourdes.be/

Begin van het Jubeljaar

8 december: Begin van het jubeljaar


Klik op de prent en beluister het welkomwoordvan Pater Mark Kemseke in Lourdes

Ook Jij kan 400 euro winnenals je nu 4 euro stort op rekening:Vrienden van Lourdes 880-4652731-81

Een blog "Groetjes uit Lourdes"

Zie mijn blog "postkaarten uit Lourdes" als een nostalgische presentatie van Lourdes door de jaren heen.